Keuzestress Monitor: woning beschermen tegen extreem weer heeft geen prioriteit
Keuzestress Monitor: woning beschermen tegen extreem weer heeft geen prioriteit
Nederlanders zijn zich wel bewust van mogelijke schade aan hun huis door extreem weer, maar investeren in (voorzorgs)maatregelen en extra zekerheid heeft geen prioriteit. Sterker: bijna de helft laat eerder zijn of haar woning isoleren. En bijna vier op de tien huizenbezitters gaat liever op vakantie dan dat het betaalt voor een extra verzekering. Dat blijkt uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor* van marktonderzoeksbureau MSI Consultants.
De ruim 1000 ondervraagde woningbezitters en huurders van 18 jaar en ouder maken zich vaker niet dan wel zorgen om schade door storm, aardbevingen, overstromingen en droogte. Ondanks legio recente voorbeelden van weerschade (watersnood door overstroomde rivieren en windhozen) denkt liefst 43% de komende vijf jaar geen risico te lopen op natuurschade door extreme weersomstandigheden.
Angst voor storm
Daarbij maakt het wel verschil in welke provincie je dat vraagt. In Limburg, waar in 2021 een watersnood 1,8 miljard schade aanrichtte en inwoners eind 2023 werden geteisterd door hoogwater, wijkt het sentiment af van het landelijke beeld. Onder Limburgers denkt namelijk ‘slechts’ 35% de komende vijf jaar geen natuurschade te riskeren.Van alle weersextremen zijn Nederlanders het meest bang voor schade door storm; met 51% scoort deze ‘soort’ veel hoger dan waterschade. Daar is niet meer dan 27% van de Nederlanders het meest bang voor. Zuid-Holland laat een afwijkend beeld zien. Hoewel er veelvuldig stormen woeden, is de angst voor stormschade er met 45% een stuk lager. En de vrees voor waterschade met 36 procent juist fors hoger.