“Klimaatverandering zet verzekeringsstelsel op z'n kop”

Research Associate VU

Een revisie van ons verzekeringsstelsel is noodzakelijk om de premies in tijden van klimaatverandering betaalbaar te houden. Dit stelt milieueconoom Max Tesselaar, die onlangs zijn PhD behaalde op het onderwerp.

“Bij een volledig risicogebaseerde premie kan zonder stelselaanpassing de premie twintig keer zo hoog worden in de komende vijftig jaar.” Ook gaat Tesselaar in op de onlangs verschenen kamerbrief over een publiek-private verzekering bij schade door overstroming rivier of zee.

Klimaatverandering leidt tot sterk toenemende verzekeringspremies stel je in je proefschrift. Aan wat voor verhogingen moet ik dan denken in verschillende landen?

“Die vraag ligt heel erg aan hoe de premie berekend wordt. In sommige landen zoals Frankrijk, België en Spanje wordt het risico verdeeld over de gehele bevolking. Daar neemt de premie wel toe, maar valt de premie voor de individuen in risicovolle gebieden mee vergeleken met in landen waar premies risicogebaseerd zijn.
Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn landen waar de premies risicogebaseerd zijn; oftewel: hoe meer kans op een overstroming in het gebied waar je woont, hoe hoger de premie die je betaalt. In realiteit gebeurt de premiedifferentiatie overigens niet op detailniveau, de risico’s zijn nu nog niet goed modelleerbaar op straat- of huisniveau. De verschillende maatschappijen zijn nu wel druk bezig om dit voor elkaar te krijgen.”

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Unigarant
2.578
Medior
Hoogeveen
Unigarant
4.170 - 6.306
Junior
Hoogeveen
Unigarant
Max. 3.764
Junior
Hoogeveen