Solidariteit meten om verzekerbaarheid te beschermen
“Wat kost dat?” is misschien wel de meest gestelde vraag ter wereld. En we willen niet alleen weten wat iets kost, maar ook wat het vroeger kostte: of iets duurder of goedkoper is geworden. Voor een pak koffie is dat eenvoudig vast te stellen, maar voor verzekeringen is dit een stuk lastiger. Verzekeraars hebben data nodig om risico’s te kunnen berekenen. De premie die je bijvoorbeeld voor je WA-autoverzekering betaalt, hangt af van veel factoren: je leeftijd, rij-ervaring, auto, eerdere claims, en waar je woont.
Als één van deze factoren verandert, verandert je premie. Toch staat niet iedereen te juichen, als verzekeraars meer data willen verwerken voor het vaststellen van een premie. Het roept de vrees op dat verzekeraars zich blind gaan staren op toevallige verbanden, zonder recht te doen aan de complexiteit van het dagelijks leven. Maar ook dat mensen met een hoog risico, een hogere premie niet meer kunnen betalen. Met als schrikbeeld dat mensen zich tegen hun wil in niet meer kunnen verzekeren.
Solidariteitsmonitor
Daarom hebben wij de Solidariteitsmonitor ontwikkeld. In deze monitor is een groep niet bestaande mensen opgenomen met verschillende leeftijden, gezinssituaties, schadevrije jaren, woonplaatsen en zelfs auto’s. Voor al deze mensen hebben we zeven populaire verzekeringen aangevraagd bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Denk aan de reis-, auto, inboedel en opstalverzekering enzovoort. Door alle premies van deze verzekeringen bij elkaar op te tellen, kom je achter het gemiddelde premiebedrag dat deze mensen betalen. Met andere woorden: wat een verzekering kost. Deze gemiddelde premie houden wij in de gaten om vast te stellen of de premie voor bijvoorbeeld een autoverzekering in de loop van de tijd hoger of lager wordt.
[....]